Egészség kalauz

A TOROKGYULLADÁS CSILLAPÍTÁSA
A torokgyulladás nemcsak kellemetlen, de nagyon fájdalmas is lehet. A háziorvos gyakran ad rá antibiotikumot, de ez nem minden esetben hatásos. A természetes gyógymódok és bizonyos életmódbeli változások is gyakran segíthetnek a torokgyulladás tüneteinek csökkentésében.
A dohányfüst egyébként is irritáló hatással van a torokra, de betegség esetén semmiképpen sem szabad tovább dohányozni, hiszen ez még jobban irritálhatja az egyébként is gyulladásban lévő torok nyálkahártyáját.
Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a torok fájdalma és gyulladása minél hamarabb a múlté legyen. Az egyik ilyen módszer, ha sokat pihenünk. A sok alvás ugyanis segít a test regenerációjában és a fertőzések hatékonyabb leküzdésében.
A másik nagyon fontos dolog, amennyiben a torok gyulladásának leküzdése a célunk, ha nem hagyjuk a torkunkat kiszáradni, azaz fokozottan ügyelünk arra, hogy a testünk hidratált legyen, ehhez pedig elegendő folyadékot kell naponta fogyasztunk.
A nyelési problémát gyakran az okozza, hogy a gyulladás egyre nagyobb méreteket ölt, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem iszunk elegendő folyadékot. Egy meleg gyümölcs- vagy gyógytea, forró leves mind-mind elősegíti a gyorsabb gyógyulást.
A torokgyulladás leküzdésében az is segítségünkre lehet, ha elkerüljük az irritáló anyagokat. Ilyenkor semmiképpen se dohányozzunk, és ne takarítsunk tüdőt irritáló vegyszerekkel. Ha muszáj elmennünk otthonról, akkor hordjunk szájmaszkot, hiszen a légszennyezés is irritáló hatással lehet a torokra és a tüdőre.
Torokgyulladás esetén az egyik legjobb módszer a sós vízzel történő gargalizálás. Ehhez keverjen el 2 dl meleg vízben egy teáskanálnyi sót, és naponta többször öblögessen ezzel az eleggyel. A só csökkenti a gyulladást, míg a víz kenőanyagként szolgál, azaz nedvesen tartja a torkot.
Amikor betegek vagyunk, fáj a torkunk, egy párásító beszerzése és használata is nagy segítség lehet. A párásító könnyebbé teszi a légzést, ami nehezítetté is válhat, amennyiben a torokban gyulladás keletkezett. Arra azonban ügyeljünk, hogy a párásítót rendszeresen tisztítsuk.

KÉPESEK A GYÓGYNÖVÉNYEK CSÖKKENTENI A GYULLADÁST?

A gyulladás egy természetes folyamat, azonban ha krónikussá válik, akkor nagyon komoly betegségeket is okozhat. Ilyenkor mindig arra kell törekedni, hogy a gyulladás csökkenjen, illetve megszűnjön. Először fordulhatunk a gyógynövényekhez is segítségért, hiszen egyik-másik kitűnő gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Az egyik ilyen csodálatos gyógynövény a kurkuma, amely aranysárga színben pompázik. A kurkuma sok ember számára lehet úgy ismeretes, mint egy kitűnő természetes szer az ízületi gyulladásra, de nemcsak erre a betegségre kiváló, hanem íngyulladásra is és egyes feltételezések szerint az autoimmun betegségben szenvedőknek is rendszeresen kellene használni ezt a gyógynövényt. A gyógynövény nem azonnal fejti ki a hatástát. Körülbelül két hónapnak kell ahhoz eltelni, hogy megtapasztaljuk gyulladáscsökkentő hatását. Kiknek nem ajánlatos ennek a fűszernövénynek a fogyasztása? Akinek epeköve van, vagy az epevezetékével van valamilyen problémája.

A gyömbér is egy nagyszerű gyulladásgátló gyógynövény. A gyömbér használatakor is fő a türelem, hiszen nem egyből, hanem csak hetek múlva fejti ki áldásos hatását.

A boswellia is egy kiváló gyógynövény, már ami a gyulladáscsökkentést illeti. Az ájurvédikus gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák és nem csak gyulladáscsökkentésre. Hasznos lehet olyan gyulladásos állapotban, mint a fibromyalgia, amikor a test számos részén tapasztal fájdalmat, aki ebben a betegségben szenved.

Ezeket a gyógynövényeket önmagukban is lehet fogyasztani, de kombinálni is lehet egymással. A gyógynövények használata azonban kevés ahhoz, hogy megállítsuk a szervezetben a gyulladást. Ehhez a táplálkozási szokásainkon is változtatni kell, hiszen sok élelmiszer vált ki gyulladást az emberi szervezetben. Legfőképpen a félkész vagy feldolgozott táplálékok vannak ilyen negatív hatással.

A zsírok vagy zsíros ételek befolyásolják a szervezet által a prosztaglandinokat, vagyis a gyulladást szabályozó hormonok csoportját. Ezek a prosztaglandinok fokozzák a gyulladásos reakciót. Csak akkor fog a szervezetben a gyulladásos lecsökkenni, ha csökkentjük a telített zsírok bevitelét, illetve a hidrogéneztett olajokat és minden olyan ételt, amelyek transzzsírban gazdagok. Ezek helyett használjon inkább extraszűz olívaolajat és növelje az omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok bevitelét.